Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vanhan musiikin kesäkurssi

Helsingin Vanhan Musiikin Seura järjestää vuosittain Vanhan musiikin kesäkurssin. Tapahtuma kerää yhteen alan harrastajia ympäri Suomea ja kauempaakin.

Vuoden 2023 kesäkurssin ajankohta on ma 24.7. - su 30.8. 

 

Näiltä sivuilta löydät tietoa kurssista ja sinne hakemisesta.  Löydät  lisäksi ajankohtaista tietoa kesäkurssista Facebookista kesäkurssin tapahtumasivuilta. Mikäli sinulla on kysymyksiä, joihin et löydä vastauksia näiltä sivuilta, ota yhteyttä  Armi Temmekseen.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

 Vanhan musiikin kesäkurssi on tarkoitettu kaikille vanhasta musiikista kiinnostuneille musiikin harrastajille. Osallistujilla on aina ollut erilaisia lähtökohtia. Mukana on ollut musiikkiopistolaisia,  musiikin harrastajia, musiikin ammattiopiskelijoita, musiikkiopistojen opettajia ja vanhaa musiikkia harrastavia ammattimuusikoita.

Nuorimmat kurssilaiset ovat yleensä vähän toisella kymmenellä, mutta myös suuret ikäluokat ovat vahvasti edustettuina. Tiukkoja ikärajoja ei ole kummassakaan ikäskaalan päässä, mutta kurssilaisen tulee kyetä tekemään itse oma päiväohjelmansa ja noudattamaan sitä.

Kurssilla ei ole varsinaisia tasovaatimuksia, mutta yhtyetoiminnasta saa hyötyä vain, jos on vähintään perustaidot musiikista ja omasta instrumentista. Koska kurssilaisten kirjo on osaamisen ja instrumenttien osalta hyvinkin laaja, kurssiohjelma räätälöidään aina sopimaan osallistujille.

Mitä kurssilla tehdään?

Kurssilaiset saavat  yksityistunteja ja  yhteistunteja omassa instrumentissaan, oppiaineesta riiippuen. 

Kaikille halukkaille tarjotaan opetusta kamariyhtyeissä. Yhtyeet muodostetaan etukäteen. Voit soittaa yhtyeessä pääsoittimisi sijasta jotain muutakin instrumenttia. Ilmoittautumislomakkeelle kannattaakin laittaa yhtyeisiin liittyviä kokoonpano-, aikakausi- ja ohjelmistotoiveita. Varsinkin, jos olet ensikertalainen kurssilla, tiedot soittotaustastastasi ja mukanasi tuomista soittimista ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ne luetaan huolellisesti yhtyeitä suunniteltaessa ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Näiden virallisten yhtyeiden lisäksi kurssilaiset muodostavat keskuudessaan erilaisia epävirallisia yhtyeitä.

Kamariyhteiden lisäksi kurssilla on  neljä kaikille avointa suurta kokoonpanoa:

  • Keskiaikayhtye
  • Renessanssiorkesteri
  • Barokkiorkesteri
  • Kuoro

Näiden kokoonpanojen ohjelmisto määräytyy paikan päällä osallistujen mukaan, joten etukäteisvalmistautumista ei tarvita.

Kurssi tarjoaa oivan tilaisuuden tutustua uusiin soittimiin. Chalumeaun, teorbin tai skalmeijan soittaja varmasti mielellään esittelee soitintaan kaikille kiinnostuneille.

Kurssin sosiaalinen elämä on varsin rikasta, ja siellä voi tutustua muihin vanhan musiikin harrastajiin. Perinteisesti kurssin henki on hyvin rento ja epämuodollinen.

 

Uutta! 

Jäsenyysetu kesäkurssin valintaprosessissa

Kesäkurssin valintakriteerejä on uudistettu. Jos oppiaineeseen on enemmän hakijoita kuin oppilaspaikkoja, ovat Helsingin vanhan musiikin seuran jäsenet etusijalla. Jos ilmoittautuneita seuran jäseniä on enemmän kuin oppilaspaikkoja, valitaan hakijat ilmoittautumisjärjestyksessä. Jäljelle jääneille paikoille otetaan ei-jäseniä ilmoittautumisjärjestyksessä. Jäsenyys tarkistetaan kesäkurssin hakuajan umpeuduttua, ja jäseneksi katsotaan  jäsenmaksunsa todistettavasti maksanut henkilö.

Jos et vielä ole Helsingin vanhan musiikin seuran jäsen, mutta haluaisit liittyä joukkoomme, löydät ohjeet täältä.